Modelrecht en Auteursrecht

Wij staan klaar voor hulp, begeleiding en advies. Mogen wij ook u binnenkort ontvangen?

Het belang van modelrecht - Bescherm uw ontwerp

Het modelrecht biedt bescherming voor de vormgeving van uw creaties. Om in aanmerking te komen voor modelrechtelijke bescherming, moet uw ontwerp nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Een ontwerp wordt als nieuw beschouwd als het nog niet eerder aan het publiek is getoond, en het heeft een eigen karakter als het een andere indruk maakt dan ontwerpen die voor de aanvraagdatum bekend waren. Na een succesvolle modelaanvraag kunt u genieten van bescherming voor uw vormgeving. Bovendien kan het modelrecht dienen als back-up bescherming voor uw logo als het niet als merk geregistreerd kan worden. Op onze pagina Merkenrecht kunt u wat meer informatie lezen over merken.

Waarom is registratie belangrijk en hoe kunnen we u helpen?

Als u een uniek ontwerp heeft gecreëerd, wilt u zich onderscheiden op de markt. Het modelrecht biedt u de mogelijkheid om op te treden tegen anderen die een vergelijkbaar ontwerp hebben, waardoor er een algemene gelijkenis bestaat met uw ontwerp. Om daadwerkelijk op te kunnen treden, is het essentieel om uw recht te registreren door een modelaanvraag in te dienen bij de relevante modellenrecht autoriteit in het land of de regio waar u bescherming wenst voor uw goederen en/of diensten.

Belangrijk om te weten is dat u, anders dan bij het merkenrecht en het auteursrecht, niet lang kunt wachten met het indienen van uw aanvraag nadat het ontwerp openbaar is gemaakt. U heeft namelijk slechts 12 maanden vanaf de openbaarmaking om het ontwerp te registreren. Als u dit niet doet, verliest u de mogelijkheid om modelrechtelijke bescherming te verkrijgen.

Ember law firm kan u adviseren door een onderzoek uit te voeren naar mogelijke registratiekansen. Tevens kunnen we u begeleiden bij een gedegen voorbereiding van uw aanvraag, zodat u een sterke registratie verkrijgt waarmee u beter kunt optreden tegen het gebruik van anderen, of dit nu een volledige kopie is van uw ontwerp of een gedeeltelijke kopie.

Kies voor Ember law firm als uw betrouwbare partner om uw ontwerp te beschermen en te zorgen voor een solide modelrechtelijke registratie.

Het belang van auteursrecht – Bescherm uw creatieve werken

Het auteursrecht biedt bescherming voor werken die voortkomen uit een creatief proces, zoals films, muziek, schilderijen en wetenschappelijke stukken. Om in aanmerking te komen voor auteursrechtelijke bescherming, moet een werk een eigen oorspronkelijk karakter hebben met een persoonlijk stempel. Dit betekent dat het werk niet is afgeleid van het werk van anderen en het moet nieuw zijn. Daarnaast moet het werk daadwerkelijk gecreëerd zijn door een mens, aangezien ideeën niet worden beschermd. Het auteursrecht ontstaat automatisch op het moment van creatie, waardoor het van cruciaal belang is om het moment van schepping vast te leggen, zodat de maker als eerste aanspraak kan maken op auteursrecht.

Onze diensten voor u:

Hoewel het auteursrecht automatisch ontstaat op basis van het internationale ‘Berner-verdrag’, vereisen sommige lidstaten toch een registratie om schadevergoeding te kunnen eisen, vooral wanneer de eisende partij geen burger is van die lidstaat of wanneer het werk betrekking heeft op een specifiek gebied. Aangezien het auteursrecht een enigszins complex gebied is vanwege het ontbreken van formele procedures, kunnen wij van Ember law firm u bijstaan en adviseren over dit recht. We kijken samen met u naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u uw recht op auteursbescherming kunt uitoefenen wanneer dat nodig is.

Bescherm uw creatieve inspanningen met de expertise van Ember law firm – Neem vandaag nog contact met ons op voor advies en begeleiding op het gebied van auteursrecht.

Welke jurist kan u hierbij helpen?

Zishan Hussain

Kavita Kalloe - Jurist Rotterdam | Ember Law Firm

Kavita Kalloe

Bel ons

Maandag t/m Vrijdag: 09:00 – 17:00 Zaterdag & Zondag: Gesloten
085 – 303 8277

E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur een reactie: contact opnemen

What an amazing experience. I have been working with Ember law firm for a few years now, specifically with Mr. Hussain Z. An amazing lawyer, fast, reliable, knowledgeable and overall just wonderful as a person. The fees are and for me were worth every penny every time and with every interraction. I can recommend them wholeheartedly and from my point of view they will remain my favorite law firm to work with.

Laurentiu Gabriel Sasu
december 14, 2022

Zeer professioneel en gericht antwoorden wordt er verstrekt vanuit Ember Law firm. De desbetreffende personen doen er alles aan om uw probleem tot in de detail weer te geven, hiermee beperkt er hoop geruis en/of problemen in de toekomst.

Sohail Mughal
september 16, 2022