Merkenrecht

Wij staan klaar voor hulp, begeleiding en advies. Mogen wij ook u binnenkort ontvangen?

Het belang van merkregistratie en hoe u bescherming kunt verkrijgen

Een merk is een krachtig teken dat dient ter onderscheiding van uw unieke goederen en/of diensten, waardoor ze zich kunnen differentiëren van concurrenten. Om merkenrechtelijke bescherming te genieten, moet uw merk worden geregistreerd in het officiële merkregister van het desbetreffende land. Hierbij is het essentieel dat uw merk voldoet aan de specifieke wettelijke vereisten, waaronder het hebben van onderscheidend vermogen en het kunnen worden opgenomen in het merkenregister. Het is tevens belangrijk dat uw merk geen beschrijvende termen, algemene woorden of verboden elementen bevat volgens de lokale wetgeving. Daarnaast moet het merk beschikbaar zijn en niet al door een andere partij in gebruik zijn genomen. Een merkregistratie is iets anders dan een modelrecht of een auteursrecht. Op onze pagina Modelrecht en Auteursrecht kunt u meer informatie hierover lezen.

Waarom merkregistratie van cruciaal belang is voor uw bedrijf

Het registreren van uw merk biedt aanzienlijke voordelen en waarborgt de onderscheidende identiteit van uw goederen en/of diensten. Eenmaal geregistreerd, verleent het merkrecht u een krachtig instrument om op te treden tegen elk gebruik van een identiek of gelijkend teken door anderen, met betrekking tot vergelijkbare goederen en/of diensten. Deze merkbescherming creëert tevens waardevolle goodwill voor uw bedrijf, wat van groot belang is bij zakelijke transacties zoals franchiseovereenkomsten, licenties of overdrachten aan derden. Vergeet niet dat de bescherming van uw merk zich beperkt tot de goederen en/of diensten waarvoor u bescherming heeft aangevraagd, binnen het specifieke land of de regio waar u uw merk wilt laten beschermen.

Wilt u de unieke identiteit van uw bedrijf versterken en uw goederen en/of diensten onderscheiden van concurrenten? Zorg er dan voor dat u tijdig uw merk registreert en daarmee geniet van de juridische bescherming die het biedt. Neem vandaag nog stappen om uw merk te registreren en de waarde ervan voor uw bedrijf te vergroten.

Registratieproces van uw merk

Om de gewenste bescherming te verkrijgen op basis van het merkenrecht, moet uw merk worden ingeschreven. Dit vereist het indienen van een aanvraag bij de merkautoriteit van het relevante land en/of regio waar u bescherming zoekt. Zodra uw aanvraag wordt goedgekeurd door de betreffende autoriteit, begint de oppositieperiode. Tijdens deze fase kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen uw aanvraag. Als er geen oppositie wordt ingediend en de autoriteiten geen bezwaar zien tegen uw aanvraag, wordt uw merk geregistreerd. Het merkrecht wordt vervolgens voor een bepaalde duur geregistreerd, afhankelijk van de specifieke landen of regio’s waarin het merk is geregistreerd. Het merk kan na afloop van deze periode altijd worden verlengd, zolang het nog steeds voldoet aan de geldende voorwaarden. De verlenging van het merk kan oneindig plaatsvinden.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Aangezien het merkregistratieproces gepaard gaat met verschillende regels, wetten en jurisdicties die kunnen variëren per land of regio, en gezien het belang van bestaande geregistreerde merken, is het verstandig om bij het onderzoeken en indienen van uw merkaanvraag een professionele merkgemachtigde in te schakelen. Ember law firm kan u bijstaan door een beschikbaarheidsonderzoek uit te voeren, waarbij we toetsen of uw merk voldoet aan de vereisten en of het daadwerkelijk beschikbaar is voor registratie. Na het onderzoek zullen we uw merkaanvraag indienen in de specifieke gebieden waar u bescherming nodig heeft of wenst. Zodra uw merk is geregistreerd, blijven we uw merkgemachtigde voor 10 jaar, wat betekent dat we u kunnen helpen en bijstaan bij eventuele vragen over het gebruik van uw merk en/of geschillen met betrekking tot uw merk.

Met de professionele expertise van Ember law firm zorgt u voor een vlotte en succesvolle merkregistratie en kunt u uw merk effectief beschermen in de gewenste markten.

Welke jurist kan u hierbij helpen?

Abedel Shaik Soeltan - Jurist Rotterdam | Ember Law Firm

Abedel Shaik Soeltan

Zishan Hussain

Kavita Kalloe - Jurist Rotterdam | Ember Law Firm

Kavita Kalloe

Veelgestelde vragen

Wordt het merk altijd geregistreerd?

Het beschermen van uw merk is van essentieel belang om uw unieke identiteit te waarborgen en concurrentie voor te blijven. Het merkregistratieproces is echter geen garantie voor automatische goedkeuring. Merken die uit algemene woorden bestaan, beschrijvende termen voor goederen en/of diensten, of verboden elementen bevatten, worden niet geregistreerd. Hier komt Ember law firm in beeld om u te ondersteunen en mogelijke aanpassingen te ontdekken om uw merk alsnog te kunnen registreren.

Wat als uw merkaanvraag wordt afgewezen?

Geen officiële bescherming voor uw merk, maar u kunt het nog steeds gebruiken. Het is echter mogelijk om in de toekomst alsnog bescherming te krijgen als uw merk bekendheid verwerft en onderscheidend vermogen toont.

Hoe zit het met bescherming zonder registratie?

In de meeste landen is registratie vereist voor volledige merkbescherming. In landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en Australië biedt gebruik van het merk en het toevoegen van het ®-symbool enige bescherming. Buiten deze landen heeft het ®-symbool echter geen juridische waarde.

Risico’s van registreren zonder vooraf onderzoeken?

Het gebruik van uw merk zonder voorafgaand onderzoek of registratie kan risico’s met zich meebrengen. U kunt inbreuk maken op de rechten van anderen die vergelijkbare tekens gebruiken. Daarom is het verstandig om Ember law firm in te schakelen voor een grondig onderzoek en om de nodige bescherming te verkrijgen voordat u uw merk in gebruik neemt. Hiermee verkleint u de kans op conflicten en zorgt u voor een veiligere positie voor uw merk.

Kies voor Ember law firm: Onze expertise helpt u uw merk te beschermen en uw unieke identiteit te waarborgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een beschikbaarheidsonderzoek en een succesvolle merkregistratie.

Strippenkaart M (7,5 uur)

  • 7,5 uur juridisch advies en/of bijstand
  • korting op het geldend uurtarief
  • 12 maanden geldig
€ 1.300,00

Strippenkaart L (15 uur)

  • 15 uur juridisch advies en/of bijstand
  • korting op het geldend uurtarief
  • 12 maanden geldig
€ 2.500,00

Bel ons

Maandag t/m Vrijdag: 09:00 – 17:00 Zaterdag & Zondag: Gesloten
085 – 303 8277

E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur een reactie: contact opnemen

What an amazing experience. I have been working with Ember law firm for a few years now, specifically with Mr. Hussain Z. An amazing lawyer, fast, reliable, knowledgeable and overall just wonderful as a person. The fees are and for me were worth every penny every time and with every interraction. I can recommend them wholeheartedly and from my point of view they will remain my favorite law firm to work with.

Laurentiu Gabriel Sasu
december 14, 2022

Zeer professioneel en gericht antwoorden wordt er verstrekt vanuit Ember Law firm. De desbetreffende personen doen er alles aan om uw probleem tot in de detail weer te geven, hiermee beperkt er hoop geruis en/of problemen in de toekomst.

Sohail Mughal
september 16, 2022