Juridische hulp die wél helpt – zonder gedoe, zonder dure uurtarieven.

Bij Ember law firm krijg je heldere juridische hulp op jouw manier. Wil je het graag zelf regelen? Gebruik dan onze kant-en-klare modelbrieven – met duidelijke uitleg, zodat je weet wat je doet. Liever persoonlijke hulp? Dan staan onze juristen voor je klaar om je zaak van A tot Z op te pakken. Wat je ook kiest: je krijgt duidelijkheid, eerlijk advies en grip op je situatie.

Weet wat je tekent als werknemer

Krijg je te maken met ontslag of ligt er een vaststellingsovereenkomst voor je klaar? Dan is het belangrijk om goed te weten waar je aan toe bent. Werkgevers bieden vaak een vaststellingsovereenkomst (vso) aan om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen. Maar pas op: wat op het eerste gezicht een nette regeling lijkt, kan grote gevolgen hebben voor jouw recht op een WW-uitkering of ontslagvergoeding.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke afspraak tussen jou en je werkgever om het arbeidscontract te beëindigen. Deze overeenkomst bevat onder andere afspraken over:

  • De einddatum van het dienstverband

  • De hoogte van een eventuele ontslagvergoeding

  • De reden van ontslag (voor het UWV belangrijk!)

  • Wat er gebeurt met je vakantiedagen en pensioen

  • Of er een concurrentie- of relatiebeding vervalt

  • Een geheimhoudings- of finale kwijtingsclausule

🟠 Let op: Als de overeenkomst niet juist is opgesteld, loop je mogelijk je recht op een WW-uitkering mis!

Waarom juridische controle essentieel is

Werkgevers maken de vaststellingsovereenkomst meestal zelf op. Dat betekent: opgesteld in hun voordeel. Als werknemer heb je recht op bedenktijd én op juridisch advies. In veel gevallen is de werkgever bereid om de kosten van een jurist te vergoeden.

Bij Ember law firm controleren we dagelijks vaststellingsovereenkomsten voor werknemers. We kijken of:

  • de overeenkomst voldoet aan de WW-eisen

  • je recht hebt op een hogere ontslagvergoeding

  • er ongunstige of onduidelijke bepalingen in staan

  • je voldoende bedenktijd hebt

  • er ruimte is om te heronderhandelen

Ontslag of vaststellingsovereenkomst: wat is het verschil?

Bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst stem je vrijwillig in met het einde van je dienstverband. Bij regulier ontslag is er sprake van opzegging door de werkgever via het UWV of de kantonrechter. Een vso is dus sneller, maar ook risicovoller als je niet goed weet wat je ondertekent.

Hulp nodig bij jouw vaststellingsovereenkomst?

Voorkom juridische misstappen en laat jouw vaststellingsovereenkomst controleren door een ervaren jurist. Wij onderhandelen desgewenst met je werkgever voor een betere regeling.

WAT KLANTEN ZEGGEN

VRAAG VANDAAG OM HULP.
LOS MORGEN JOUW PROBLEEM OP.