Op de pagina Fusie of overname leest u waar wij u bij kunnen helpen en/of adviseren. Deze pagina bevat een stukje theorie én haalt ook enkele belangrijke overwegingen uit de rechtspraak (jurisprudentie) aan.
Wij staan klaar voor hulp, begeleiding en advies. Mogen wij ook u binnenkort ontvangen?
Bij het starten van een franchiseformule is het belangrijk te weten hoe het proces verloopt, maar ook om op de hoogte te zijn van de regels. Er is bijvoorbeeld sinds 1 januari 2021 specifieke wet- en regelgeving van toepassing die is neergelegd in de Wet Franchise. Deze wet heeft tot doel om franchisenemers een betere bescherming te bieden in de periode voorafgaande aan de ondertekening van de franchiseovereenkomst.
Wist u dat: wij een specialist in franchise, fusie en overname in huis hebben? Met ruim 21 jaar ervaring bij topadvocatenkantoren is deze specialist bij uitstek de geschikte persoon om u van juridisch advies en bijstand te voorzien. Geïnteresseerd in een business consultatiegesprek met onze specialist? Dat kan. Tijdens dit business consultatiegesprek (60 minuten) wordt aan u uitgelegd hoe het franchisetraject eruit ziet, welke documenten noodzakelijk zijn, waar wij u bij kunnen helpen en tegen welk tarief. Ook wordt u in de gelegenheid gesteld om al uw vragen te stellen.
Tijdsduur: 60 minuten
Locatie: online, bij ons op kantoor of bij u op locatie (excl. reistijd en reiskosten)
Kosten: € 245,00 excl. 21% BTW
Franchise starten: van idee tot uitrol
Het starten van een franchise onderneming begint met een haalbaarheidsanalyse gevolgd door een ontwikkelfase. In deze fase ontwikkelt de franchiseformule zich als het ware formeel om daarna in de groeifase de formule uit te rollen. Daarna komt de stabiliteitsfase, waarin de franchiseformule wordt gemanaged en uitgebouwd. Een eventuele volgende fase is uitbreiding naar het buitenland.
Franchiseovereenkomst: juridische toetsing van belang
De franchiseovereenkomst krijgt in de ontwikkelfase vorm. In deze fase is het van belang om zowel de organisatorische als juridische aspecten vast te leggen. Het is aan te raden om voor het opstellen van een franchiseovereenkomst aangaande de inhoud juridisch advies in te winnen. Ember law firm staat ondernemers bij in het proces van het starten van een franchise in het kader van onder meer franchiseovereenkomsten, huurovereenkomsten en algemene voorwaarden. Zo voorzien wij eveneens in juridisch advies aan ondernemers die van plan zijn om als franchisenemer van een franchiseformule gebruik te maken.
Strikte regels: herkenbaarheid door uniformiteit
Het proces van het starten van een franchise biedt onder meer de mogelijkheid om de keuze tussen ‘hard’ en ‘soft’ franchise te maken. Bij de harde vorm van franchise is er sprake van strikte regels die voor uniformiteit zorgen en daardoor de herkenbaarheid bij het publiek vergroten. Het betreft hier full-service franchise, waarbij haast elk detail in regels wordt vastgelegd. De softe vorm van franchise geeft franchisenemers meer vrijheid en creativiteit in de bedrijfsvoering. Ook hierin spreekt het voor zich dat bij het opstellen van regels het gewenst is om juridisch advies te verkrijgen.
Wet Franchise
Het is uiteraard als ondernemer van belang om kennis te hebben va de Wet Franchise bij het starten van een franchiseformule. Voor de ondertekening van een franchiseovereenkomst staat de potentiële franchisenemer namelijk sterk met deze wet. Wist u dat er bijvoorbeeld een beraadperiode is van vier weken die ook wel stand-still periode wordt genoemd? In deze tijd kan de potentiële franchisenemer van de gelegenheid gebruikmaken om alle informatie door te nemen en bijvoorbeeld juridisch advies in te winnen. Het franchisebedrijf dient daarvoor aan het begin van deze periode het Precontractueel Informatie Document te overhandigen. Er zijn nog een aantal andere onderwerpen van belang die onderdeel uitmaken van de Wet Franchise, zoals de informatieplicht net als een drempelwaarde voor tussentijdse wijziging, concurrentiebeding en goodwill.
Zorgplicht voor franchisebedrijf
Na het starten van een franchiseformule geldt er voor het franchisebedrijf een zorgplicht tijdens de looptijd van de franchiseovereenkomst. Beide partijen dienen zich wat dat betreft volgens de wet als een goed franchisegever en franchisenemer te gedragen.
Heeft u vragen over de juridische invulling van het starten van een franchise? Neem dan gerust contact op met Ember law firm.
Fusie of overname
In het kader van fusie of overname is het vanzelfsprekend van belang u te laten bijstaand door een ervaren ondernemingsjurist. Wij bieden zowel kopers als verkopers juridische begeleiding in combinatie met een professionele afhandeling voor het gehele traject. U ontdekt op de pagina fusie en overname welke stappen bij een overname van toepassing zijn en wat wij voor u kunnen betekenen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het opstellen van een geheimhoudingsverklaring, maar ook voor wat betreft het starten van onderhandelingen en het tekenen van de koopovereenkomst voor bedrijfsovername.
Bij het kopen of verkopen van een onderneming is er doorgaans sprake van een intensief en ingewikkeld traject. Het is bij een bedrijfsovername bijvoorbeeld van belang dat u als koper weet wat de financiële posities van het bedrijf is. Ook de juridische status van contracten speelt een belangrijke rol net als de aanwezigheid van mogelijke claims uit het verleden. Deze aspecten zijn van belang om de voorwaarden te bepalen waaronder aandelen van een BV zijn over te nemen. De prijs is uiteraard eveneens van belang, maar net zo belangrijk zijn de garanties en de wijze van uittreding van de huidige eigenaar. Ember law firm beschikt met ervaren ondernemingsjuristen over de expertise in het ondernemingsrecht om het traject van fusie of overname in perfecte banen te leiden.
Traject voor overname
Elke bedrijfsovername is uiteraard uniek, maar er zijn een aantal algemene stappen die doorgaans het traject bepalen:
Juridische fusie tussen bedrijven
Bij een juridische fusie is er sprake van minimaal twee rechtspersonen in de vorm van vennootschappen die samen één nieuw bedrijf ofwel rechtspersoon vormen. Bij fuserende vennootschappen worden aandeelhouders in de nieuwe onderneming van rechtswege aandeelhouder in de verhouding, zoals deze in het fusievoorstel is bepaald. Overigens komt dit type fusie in de praktijk maar beperkt voor. Er zijn veelal praktische, juridische en fiscale redenen van toepassing om tot een overname te komen in plaats van tot een juridische fusie.
Bijzondere bedrijfsovername
Er is voor wat betreft overname in het ondernemingsrecht ook nog een bijzondere bedrijfsovername te onderscheiden, namelijk management buy-out. Dit betreft een overname waarbij het bestuur een deel van de onderneming of het hele bedrijf koopt. Een groot voordeel van een dergelijke bijzondere overname is dat de overnemer al bekend is met het bedrijf. Bovendien is er sprake van het voortzetten van relaties met zowel leveranciers als met het personeel en klanten. Een gedegen voorbereiding is bij een management buy-out van groot belang. Er zijn verschillende redenen om voor deze vorm van bedrijfsovername te kiezen, zoals het terugdraaien van een eerdere fusie of om een andere strategische reden. Het zijn vaak de zittende aandeelhouders die deze constructie initiëren.
Belang van juridisch advies bij fusie of overname
Het is belangrijk om tijdig juridisch advies in te winnen bij een voorgenomen fusie over bedrijfsovername. Het komt wel eens voor dat beide partijen bij een overname al informeel contact hebben, waarbij er niet direct oog is voor alle juridische voorwaarden die van belang zijn. Bij het opstellen van een koopcontract is het toch echt belangrijk om dit door een juridisch specialist in ondernemingsrecht, zoals Ember law firm, te laten doen. Dit geldt eveneens voor een informele verkenning of opstellen van een geheimhoudingsverklaring. Wij hebben ervaring in het gehele traject van fusies en overname en staan u graag bij in dat proces.
Betrouwbare afhandeling en juridische begeleiding bij fusie of overname
Kies voor een betrouwbare en professionele afhandeling en juridische begeleiding bij fusie of overname. Wij denken vanaf het begin met u mee op een constructieve wijze en schakelen snel indien dit nodig is tijdens het fusie- of overnameproces. Maak uw keuze voor eenmalig juridisch advies, strippenkaart of als in-house jurist.
Heeft u af en toe juridisch advies of bijstand nodig? En als u een jurist nodig heeft, wilt u dan meteen verschillende juridische diensten voor een vast bedrag laten uitvoeren? Lees dan vooral verder!
Hoe werkt het?
U kiest één van de vier strippenkaarten waarmee u verzekerd bent van deskundig juridisch advies voor uw onderneming. Dat juridisch advies kunnen wij online of fysiek op locatie geven. U heeft te allen tijde inzicht in de door ons gemaakte uren. Bijvoorbeeld uren van onze ondernemingsrecht jurist voor begeleiding tijdens een overname van een bedrijf of bij een geschil tussen aandeelhouders. Of denk aan uren gemaakt voor het nakijken van de statuten of het schrijven van juridische brieven (let op: geen juridische contracten of algemene voorwaarden).
What an amazing experience. I have been working with Ember law firm for a few years now, specifically with Mr. Hussain Z. An amazing lawyer, fast, reliable, knowledgeable and overall just wonderful as a person. The fees are and for me were worth every penny every time and with every interraction. I can recommend them wholeheartedly and from my point of view they will remain my favorite law firm to work with.
Zeer professioneel en gericht antwoorden wordt er verstrekt vanuit Ember Law firm. De desbetreffende personen doen er alles aan om uw probleem tot in de detail weer te geven, hiermee beperkt er hoop geruis en/of problemen in de toekomst.
Ember law firm
Bedrijventerrein Boezembocht
Overwegwachter 4
3034 KG Rotterdam
Telefoon: 085 – 303 8277
Administratie: 085 – 029 0109
E-mail: admin@emberlawfirm.nl
KvK nummer: 73800643
BTW nummer: NL002291431B73
Maandag: 09:00 – 17:00
Dinsdag: 09:00 – 17:00
Woensdag: 09:00 – 17:00
Donderdag: 09:00 – 17:00
Vrijdag: 09:00 – 17:00
Openingstijden voor spoed: 08:00 – 20:00
Bel of WhatsApp: 06 243 1244
Cookie | Duur | Omschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |